Tuesday, July 14, 2009

Teineteist täiendavate paaride tüübid

Nii, kes tahtis väikest loengut? Here it goes.
Arenguteooria järgi on perekond arenev süsteem, kus läbitakse erinevaid arenguetappe ja igas faasis on lahendada suhteülesanne. Kooselu loomine on üks etapp, mille ülesanne on õige partneri valik. Tihti lähtutakse siin komplementaarsuse printsiibist ehk valitakse partner, kes ennast täiendaks ja kes võimaldaks kummalegi oma vajaduste parima rahuldamise. Siin tuleb meeles pidada, et vahest võib tõeline vajadus olla varjatud ja deklareeritud selline vajadus, mis on ühiskondlikult "hea". On nelja tüüpi komplementaarseid paare ja ma kirjeldan neid natuke, et saaksite näiteks enda olemasoleva või alles kujuneva suhte puhul mõelda, millist paari te esindate.

1. Ema ja laps (ema ja poeg) - ilmekas näide sellisest paarist on Maie ja Valdur, kus ühel on sõltuvuse ja teisel domineerimise vajadus. Kui sellisele paarile sünnib laps, siis võib naine oodata mehelt isa rolli võtmist samas seda takistades. Naisel võib sellise elukorralduse juures tekkida ülekoormus ja ta ei jaksa enam nii domineeriv olla. Samas võib ta karta, et kui ta jätab suhte korraldamise teise hooleks, siis tema vajadused jäävad rahuldamata. Naine võis lapsena kogeda seda, et kui ta just kõva häält ei teinud, siis ema ta juurde ei tulnud. Mehel võis olla domineeriv ema või oli ta hoopis vanemlikustatud laps aka ta pidi iseenda eest seisma ja hoolitsema.

2. Ibsenlik paar nagu Ibseni teoses "Naine merelt" (kes julgeb öelda, et ta pole seda lugenud :))
Mees on dominantne leebel ja toetaval moel, naine aga temast lapselikult sõltuv. Samas tahab naine ka mehe juurest ära, mees mõistab seda soovi ja hoiab teda tagasi. Üks teeb pahandust, teine annab alati andeks. Kui mees on palju kodust ära näiteks komandeeringus, siis naine võib olla õnnetu, sest ta eest ei hoolitseta ning võib tekkida (hakkama)saamatus. Samas mees kannab seda vastutust auga. Vahest võib ta siiski ka väsida ja siis natuke... õlut juua:) Mehel võis olla hoolitsev ema, kellega ta ennast samastada püüab. Naise vanemad võivad olla olnud ükskõiksed või püüdnud teda kaua lapsena hoida.

3. Peremees-teenijatüdruk
Mees on väliselt dominantne, aga varjatult sõltuv. Naine kannab tugevalt traditsioonilist naise rolli ja seob sellega meest. Probleem võib tekkida, kui mees ei tunnista/tunnusta naise seda rolli st et toad on alati korras, söök laual ja lapsed kasitud-õpitud. Osaliselt naine seda nii ei vaja, aga kui tekib kontrast nt naabrimees ütleb, et küll sa oled tragi ja tubli, siis võib naine tunda, et oma mees võtab teda liiga iseenesest mõistetavana. Meie grupp, kes on kõik naised uurisid, kas mees sellest ära ei tüdine, kui näiteks huvitavat vestlust pole. Õpetaja (meesterahvas) avaldas vastuseks arvamust, et ei tüdine. Mida arvad sina?

4. Tammsaarelik paar (Karin ja Indrek) - väheväljenduslik mees ja ekspressivne (vahest ka hüsteeriline) naine. Naine valib mehe, kelle kõrval saab sellist rolli etendada. Mehele sobib selline naine, kuna tema kaudu saab ta välja elada enda kättesaamatuid tundeid. Naine võib provotseerida meest konfliktini. Nad võivad teineteisest eemalduda, tüdineda, ühele poolele jääb tunnetest väheks, teise jaoks on neid liiga palju. Lapsena võis naine olla jumaldatud ja imetletu staatuses. Teda stimuleeriti üle ja ta pole rahu leidnud. Mees võis olla ülestimuleeritud ühes või teises osas, aga võis olla ka alastimuleeritud ning on pidanud omaette olema ja sissepoole elama.

Viimast paari kirjeldades tuleb silme ette Linnateatri samanimeline etendus ja mõte, et kas mitte paljud eestlased tõepoolest ei esinda just seda paari tüüpi. Tean paljusid aktiivseid naisi, kes räägivad, et nende mehed on hästi rahulikud, et see on ühelt poolt tasakaalustav, aga vahest tahaks, et nad oleks nagu rohkem elus, et neis oleks rohkem vunki sees, you know.

2 comments:

  1. Need neli tunduvad kõik nii masendavad. Kas mõnd lootustandav varianti ei ole?

    ReplyDelete
  2. "Must lagi on meie toal...":)
    Olen nõus, et minu kirjeldus ei ole just kõige helgem, aga tegelikult on tegemist siiski paaridega, kes teineteist täiendavad ning teineteise olulisi vajadusi rahuldavad.
    Ise tean 1,3 ja 4 tüüpi paare ja nende suhe toimib.

    Teine variant on valida partner, kes on enda sarnane. See aga pole pikaajaliseks toimivaks suhteks hea variant, sest siis sa saad enda plus more of the same, mis tähendab, et mõne negatiivsema sinu omaduse teine võimendab (mitte ei tasakaalusta) ning explosive situation-eid võib tihti ette tulla.

    Aga ega ei pea ju lähtuma sellest, et teooria on absoluutne ja lõplik. Paku ise mõni uus tüüp välja.

    ReplyDelete