Tuesday, August 11, 2009

Suhte määratlemine

Mulle väga meeldib suhte määratlemise teema kommunikatsiooniteooria järgi. Kui me seda õppisime, siis ma läksin väga hoogu ja samal õhtul veinikulbi liikmetega jälgisin väga tähelepanelikult kõiki nüansse tehes teistele oma avastusi tüütuseni teatavaks. Come to think of it - veiniklubi polegi tükk aega olnud. May be my invitation has been lost in the mail. :)
Igatahes huvilistele võin natuke teemat avada.

Küsimus on, et kuidas ja mil määral saavutavad partnerid ühise mõistmise, mis on suhtes aktsepteeritav ehk millised reeglid suhte jaoks kehtivad? Väidetavalt käib see läbi kõne, et üks kommunikeerib teisele mingi teate ja sellega püüab suhet määratleda. Teine võib pakutud määratlused vastu võtta või tagasi lükata. Teade sisaldab nelja komponenti:
- mina
- ütlen midagi
- sulle
- selles situatsioonis
Tagasi võib lükata ükskõik millise nendest komponentidest.

Mida see keeruline teooria siis tavaelus tähendab? Oletame, et paar sööb koos õhtust ja pärast õhtusööki ütleb mees naisele: "Palun pese nõud ära." Sellega ta ütleb, et tema on see kes sel hetkel suhet määratleb nii, et naine peaks olema see, kes nõusid peseb. Naine võib selle peale lapi ja pesuvahendi kätte haarata ja käiseid üles käärides vastata: "Jah, kallis!" mis viitaks sellele, et talle see määratlus sobib. Kui ta aga näiteks nähvab: "Sina küll mind siin ei kamanda!" siis see tähendaks seda, et ehk ei ole üldiselt tal midagi küürimise vastu, aga mehel ta ennast selleks sundida ei lase. Naine võib ka öelda: "Nõusid ma küll ei viitsi pesta." Sellisel juhul ta lükkab tagasi selle, mida öeldi, aga ei vaidlusta, et mees temalt midagi palus.

Minu jaoks on põnev vahest ennastki kõrvalt jälgida, kuidas ma partnerile mõista annan, mis on ok ja mis mitte. Väga tavapärane on situatsioon, kus mees on autoroolis, naine kõrval ja täpselt ei tea kumbki, kuhu sõitma peab. Naine soovitab mehel peatuda ja juhtnööre küsida, aga mees keeldub. See on näide, et mees kas ei taha, et naine seda soovitab, või ei taha, et talle seda öeldakse. Kui siis suhte määratlus on sellisel kujul tagasi lükatud, võib järgneda solvumine või tüli ja siis võib edasise vestluse käigus selguda, mis siis teates oli tegelikult sellist, mis vastuvõetav polnud.

Mõelge kui palju situatsioone tuleb noorel paaril läbi kogeda enne kui enam vähem reeglid paika saavad! Räägitakse, et nn nurkade lihvimiseks lähebki ca kaks esimest aastat.
Edu!

No comments:

Post a Comment